Látnivalók

Látnivalók

Úrkút a Déli-Bakonyban, a Kab-hegytől északra, egy hosszanti völgyben terül el, 400 méterrel a tengerszint felett.

Elődeink csak a XVIII. században települtek le itt, a Kab-hegy északi oldalán, egy gyönyörű völgyben az erdőség közepén. Az itt letelepedő német ajkú üvegmunkások szebb helyet nem is találhattak volna településünknek.

Községünk közúton három irányból közelíthető meg, a 8-as főútról Ajka, vagy Herend felől, a 71-es főútról pedig Nagyvázsony mellett kell letérni, hogy Úrkútat elérjék. Tömegközlekedéssel érkező látogatóink részére Volán járatok állnak rendelkezésre.

Gyalogosan legegyszerűbben a Kéktúra útvonalon haladhat át a településünkön, tanösvényen pedig Kislődre is eljuthat.

Az erdőséggel körülvett falunk jó levegője mellett Közép- Európában egyedülálló természeti értékkel is büszkélkedhet, itt található az Úrkúti ( Csárdahegyi ) Őskarszt.

Az aki nyugalomra vágyik, bakonyi falunk csodálatos környezetében, a tiszta levegőn biztosan megtalálja számításait. 

Csárda-hegyi Őskarszt

Csárda-hegyi Őskarszt

Páratlan geológiai csoda, hazánk egyik leglátványosabb földtani értéke, a Csárda-hegyi őskarszt. A világon egyedülálló képződmény sziklakatlanában, a mangánérc kitermelésével feltárultak a jura kori, 100 millió éves eredeti formák, őskarszt sziklafalak. Izgalmas tanösvényen, dzsungelszerű, párás erdőben lépcsőkön ereszkedhetünk le a gödör aljára és a peremén sétálva meg is kerülhetjük azt.

Nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Nagyvázsonyi Kinizsi-vár

A Kinizsi-vár vagy Nagyvázsonyi vár (castrum Wasonkew, vagyis Vázsonykő vára) a magyar középkor egyik nevezetes erőssége. A Nyugat-Dunántúlon, a Veszprém megyei Nagyvázsony községben található, nem messze a Veszprém-Tapolca úttól, a Vázsonyi-medencében.

Úrkút

Úrkút

Úrkút a Bakony erdői által körülvett kis település. A középkorban jelentős volt üvegipara: a környező települések mintájára építették meg üveghutájukat az áttelepült iparosok, az erdők pedig biztosították a megfelelő mennyiségű fát a termeléshez. Bakonyban egyedülálló módon itt az öblösüveg és táblaüveg mellett csiszolt üveget is készítettek. A 19. század végén fellendült a szénbányászat, illetve később a mangánérc bányászat.

Sobri Jóska Kaland- és Élménypark

Sobri Jóska Élménypark

Kislőd kiemelkedő turisztikai és rekreációs központja a Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark,[7]amely 2009 nyarán nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.
Itt található Magyarország egyik leghosszabb drótkötélpályája.
A kalandparktól induló 6,2 km hosszúságú tanösvény egészen Úrkútig, a csárdahegyi őskarsztig vezet.

Kab-hegy

Kab-hegy

A Déli-Bakonyt nyugatról a Marcal-medence, délről a Tapolcai-medence és a Vázsonyi-árok, keletről a Veszprémi-fennsík, északról pedig a Devecseri-árok határolja.Legmagasabb pontja a Kab-hegy, tengerszint feletti magassága 599 m.

Ajkai Bányászati Múzeum

Ajkai Bányászati Múzeum

Ajkán a Parkerdőben található hazánk első szabadtéri technikatörténeti múzeuma, az ajkai Bányászati Múzeum. A tiszta levegőn csodás napfényben sétálgatva tekinthetjük meg a múzeum eredeti épületeit. Közben méhek zümmögnek mellettünk, pillangók szállnak virágról virágra és néha felcsendül egy-egy madár csicsergése is.

Herend

Herendi Porcelán

A Herendi porcelán a kiváló minőség és az elegancia szimbóluma. A Herendi porcelánban tetten érhető értékek: a generációkon átívelő szaktudás, a manufakturális porcelánkészítés hagyományai, a porcelánfestékek titkos receptúrája, a kiváló minőségre és folyamatos megújulásra törekvés, az egyediség.
A Minimanufaktúrában a porcelánkészítés rejtelmeibe pillanthat be a látogató.

Ajka KristályAjka Kristály

Ajka Kristály

Az Ajka Crystal 1878-tól kezdve a magyar üvegipar egyik legrangosabb műhelye. Generációról generációra adtak át egymásnak több ezer mintát, melyek hűen tükrözik a mester tudását. Minden kristálytermék képviseli az eleganciát, tökéletes kiegészítői az ünnepnapoknak. 

Somló

Somló

A Somló Ajkától tizenöt kilométerre nyugatra, a Marcal-medence keleti szélén található 431 méter magas vulkáni tanúhegy. Nevét onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte.

Bakony

Magyarország egyik legszebb tájegysége a Bakony mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja.
Télen és tavasszal is izgalmas túraútvonalakkal, kirándulóhelyekkel és sok-sok látnivalóval várja a látogatókat.

Kéktúra

Az Országos Kéktúra, gyakran egyszerűen csak Kéktúra, Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza 2018-ban 1164 km. A Kéktúra nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.